Desem de toekomst

We laten ons helemaal inspireren op ambachtelijke technieken en bestanddelen waaronder de ontwikkeling van desemculturen. 

Onze desembibliotheek: unieke collectie natuurlijke gisten met uiteenlopend smakenpalette

In 2013 richtten we de “Puratos desembibliotheek” https://www.puratos.be/nl/overpuratos/onzeengagementen/volgende-generaties/traditie/desembibliotheek op in het Center for Bread Flavour te Sankt Vith. We verzamelen er een authentieke collectie desems (met verschillende smaken) van over de hele wereld. Dit initiatief is een belangrijke bron van erfgoed aan bakkers en consumenten wereldwijd.

Omwille van deze reden heeft Puratos beslist om een bibliotheek op te richten, toegewijd aan het bewaren en promoten van desems. Op deze manier verzekeren we het voortbestaan van de biodiversiteit van stammen in de toekomst. De bibliotheek startte met 43 desems en telt er nu 84! Elk jaar focussen we op één land of regio en verzamelen we zoveel mogelijk verschillende desems. Onze partner, professor Marco Gobbetti, analyseert hun samenstelling van micro-organismen in zijn laboratorium.

Meer dan 700 stammen van wilde gist en 1.500 lactische bacteriën werden tot op heden geregistreerd.

De bibliotheek is een initiatief zonder winstoogmerk. Op deze manier draagt Puratos bij aan de wonderlijke wereld van natuurlijke gisten en fermentatietechnologie, en garanderen we ook de bescherming van de desems. De studie van hun samenstelling helpt ons beter te worden in wat we doen.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: +32 495 27 22 34