Desem de beste basis

Zuurdesembrood is een oude broodsoort die de laatste tijd aan populariteit heeft gewonnen. Veel mensen vinden het smaakvoller en gezonder dan gewoon brood. Sommigen zeggen zelfs dat het makkelijker is om te verteren en dat het minder snel je bloedsuikerspiegel laat stijgen. Maar kloppen deze beweringen ook? Dit artikel gaat nauw in op de feiten.

Wat is zuurdesembrood?
Zuurdesem is een van de oudste vormen van graanfermentatie. Er wordt gesteld dat het stamt uit het oude Egypte rond 1500 voor Christus en zuurdesem was het reguliere brood totdat het een aantal eeuwen geleden werd vervangen door bakkersgist. Een zuurdesembrood is brood waarvan het deeg rijst tijdens het maakproces, meestal als resultaat van gassen die worden geproduceerd wanneer de granen zich fermenteren. De meeste bakkers gebruiken commercieel gist om het deeg te helpen rijzen. Bij traditioneel zuurdesembrood worden wilde gist en melkzuurbacteriën gebruikt die van nature in het meel zitten om het brood te laten rijzen. Wilde gist is beter bestand tegen een zure omgeving dan bakkersgist. Hierdoor kan het beter samenwerken met de melkzuurproducerende bacteriën om het deeg te laten rijzen. Melkzuurbacteriën zitten ook in andere gefermenteerde voeding, zoals yoghurt, kefir, augurken, zuurkool en kimchi. Het mengsel van wilde gist, melkzuurbacteriën, meel en water dat wordt gebruikt om zuurdesembrood te maken wordt een ‘starter’ genoemd. Tijdens het broodmaakproces fermenteert de starter de suikers in het deeg, wat het brood helpt rijzen en waarmee de karakteristieke smaak wordt verworven. Zuurdesembrood heeft veel meer tijd nodig om te fermenteren dan andere broodsoorten, waardoor het een specifieke structuur verkrijgt. Vandaag de dag is zuurdesembrood populair in Mediterrane gebieden, het Midden Oosten. Als je brood koopt bij een ambachtelijke bakker zoals JUL BAKT kies je voor maximaal gezond eten.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: +32 495 27 22 34