Zuurdesem starten

Dit is je stappenplan
Voor de starter:

Dag 1
Meng 200 gram roggemeel met 200 gram water in een ruime bak. Zorg dat het beide op kamertemperatuur is (20 °C). Spatel dit voorzichtig door elkaar.

Dag 2
Meng 50 gram roggemeel met 50 gram water voorzichtig door het mengsel van dag 1.

Dag 3
Meng opnieuw 50 gram roggemeel en 50 gram water door het mengsel van dag 2.

Dag 4
Voeg opnieuw 50 gram roggemeel en 50 gram water toe aan het mengsel van dag 3. Meng het er voorzichtig doorheen. De fermentatie is nu begonnen. Als het goed is, ruik je een lichte yoghurtgeur.

Dag 5
Meng weer opnieuw 50 gram roggemeel en 50 gram water door het mengsel van dag 4. Het volume neemt nu wat toe.

Dag 6
Voeg weer 50 gram roggemeel en 50 gram water toe aan het mengsel van dag 5.

Dag 7
Het mengsel in de kom gaat de koelkast in. Niet afgesloten maar wel afgedekt, bijvoorbeeld door vershoudfolie met kleine gaatjes erin geprikt met een vork. Zo kan het brood niet stikken.

Dag 8
Het mengsel mag uit de koelkast.

Dag 9
Voeg weer 50 gram roggemeel en 50 gram water toe aan het mengsel.

Dag 10
Het mengsel mag de koelkast weer in.

Dag 11
Je haalt het mengsel weer uit de koelkast. Zet 125 gram (1/4) van je desemstarter terug in de koelkast en laat de rest van de starter uit de koelkast.

Tip!
Geen zin of tijd om zelf een starter te maken? Ga op zoek naar een desemstarter bij jou in de buurt!

Dag 12
Tijd om je brood te maken! Dit maak je met een combinatie van je zojuist gemaakte desemstarter en bloem. Het brood maak je als volgt:
– Maak het deeg met 500 gram bloem (of meel) + extra om te bestuiven en 125 gram (1/4) van je desemstarter. Let erop dat de bloem/meel op kamertemperatuur (20 °C) is en je desemstarter (7 °C) op koelkasttemperatuur!
– Begin het deeg te kneden. Belangrijk is om op een schone werkplank te werken zonder extra bloem. Druk het deeg zacht uit met twee handen, rol het naar je toe en kneed het weer voorzichtig om zo de werking van de gluten te versterken. Doe dit een aantal minuten. – Maak nu van het deeg een mooie broodbol. Leg het deeg in de lengte voor je neer. Druk het lichtjes plat en rol weer naar je toe. Bol hem vervolgens tussen beide handen op en bestuif je ‘kiepdeel’ flink met roggebloem.
– Kneed desgewenst je eigen toevoeging door het deeg heen. Zoals stukjes gedroogde vijgen of abrikozen en gehakte noten, of een andere combinatie die jou perfect lijkt.
– Zet het deeg weg op een temperatuur van 30 °C (dit kan in de oven of in een warme pan) voor een anderhalf uur lang.
– Haal je broodbol uit de warmte en zet een lichte s-vorm in het brood voor een natuurlijke scheur als het uit de oven komt.
– Bak het brood in een oven op 240 °C gedurende 60 minuten.

Hoe nu verder?
Gefeliciteerd, je hebt je eerste zuurdesembrood met eigen starter gebakken! Hoe nu verder? Om wekelijks brood te kunnen bakken met jouw starter is het belangrijk om deze één keer per week te blijven voeden. Je kunt hiervoor roggemeel gebruiken, maar een andere soort meel mag ook. Dus: bewaar de starter in de koelkast en voedt deze 1 x per week op een vaste dag. Voeg simpelweg 50 gram meel en 50 gram water toe om je starter actief te houden. Zo bak jij elke week een eigen brood!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: +32 495 27 22 34